Dzieci z grupy O "D" wraz z wychowawcą przygotowywały się do zimy.

"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!"

 

Dzieci z grupy O "D" wraz z wychowawcą  przygotowywały się do zimy. 
W czasie zajęć  dzieci zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin. W pierwszej części dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. 
W drugiej części zajęć dzieci  zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól). Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Z kolei słój z kapustą został umieszony w kąciku przyrody, gdzie mogły obserwować proces kiszenia.

      Wychowawca- Anna Ubowska